sunnuntai 2. elokuuta 2015

Mansikkaa!


Yksi kesän tärkeimmistä tehtävistä on tullut tehtyä tänään, kun olen perannut ja ahtanut pakastusrasioihin 10kg mansikoita! Jokunen mansikka taisi mennä suuhun, mutta pakastimeenkin päätyi 30 puolen litran rasiaa! Jokunen rasia siellä oli jo ennestään, koska omalta maalta mansikkaa tuli hieman enemmän kuin jaksoi päivittäin syödä. ;)

Mansikat ostin kahden aiemman vuoden tapaan luomuna Huhtalan Jussilta Huittisista, ruokapiirin kautta. 5kg laaatikko kustantaa 35€, ei todellakaan paha raha luomumansikoista! Ja se maku! Parhaita mansikoita mitä olen koskaan syönyt! Laatu on myös ollut aina moitteeton, hain mansikat jo eilen, mutten ehtinyt perkaamaan ennen kuin tänään. Vaikka mansikat viettivät kellarin rapussa melkein vuorokauden, ei joukosta löytynyt kuin muutama huono yksilö.

Tykkään suosia luomua ainakin sellaisissa tuotteissa joita ei kuorita, joten haluan ostaa mansikat luomuna. Etenkin näin sateisena kesänä uskoisin että homeenestoaineita on ruiskuteltu tavanomaisesti viljeltyihin mansikoihin reilulla kädellä. Siihen päälle rikkakasvien torjunta-aineet, lannoitteet ja tuholaisten torjunta-aineet. Ylen 2014 vuonna tekemän jutun mukaan kasvinsuojeluaineiden jäämiä näkyy mansikoissa selvästi useammin kuin muissa vihanneksissa, jopa 80-90% tutkituista näytteistä. Pahimmillaan mansikoista on löytynyt 14:ää eri kasvinsuojeluainetta, siitä tuleekin aika ikävä cocktail. Linkki Ylen juttuun: http://yle.fi/uutiset/mansikka_muistaa_saamansa_torjunta-aineet_pitkaan/7359253

Marjat pakastan miltei poikkeuksetta kokonaisina vaikka se vie tilaa hieman enemmän. Niistä on helppo tehdä tarvittaessa vaikka hilloa, mutta hillon muuttaminen kokonaisiksi marjoiksi onkin hankalampaa. Ja tärkeimpänä asiana on se, että vitamiinit säilyvät paremmin kokonaisissa marjoissa kuin rakenteensa menettäneissä. Jotkut laittavat sokeria marjojen joukkoon pakastettaessa, mutta itse en ole tainnut laittaa koskaan. Maku on ollut oikein mainio ilmankin. Käyttöön oton hetkellä marjat tulisi muistaa sulattaa nopeasti vaikka kuumassa vesihauteessa (tai mikrossa), tällöin C-vitamiini säilyy paremmin.

Mansikoiden perkaus sujui mukavasti ulkosalla auringonpaisteessa, huonot yksilöt ja roskat heittelin pusikkoon. :) Tällä kertaa muistin ottaa myös mansikoiden kannat talteen, tuosta määrästä niitäkin kertyi litran verran. Nyt ne ovat kasvikuivurissa  ja kuivuttuaan laitan lasipurkkiin odottaaan teeainekseksi
päätymistä.

Pitkästä ja pimeästä talvesta selviää nyt hieman paremmin! :)

1 kommentti:

  1. Voi ei, kun tuli pakastettua mansikat ennen kasviskuivurin hankintaa, pitääkin muistaa ensi vuonna tuo kuivatus teeaineksiksi ☺

    VastaaPoista